

Korjaustyössä: REPAIRin uudet tutkijat esittäytyvät
Millaisia vinoumia piilee työvoimapalvelujen algoritmisissa järjestelmissä? Miten varmistetaan, että sosiaaliturvaa hallinnoivat järjestelmät palvelevat ihmisiä oikeudenmukaisesti? Tässä blogissa esittäytyvät REPAIR-hankkeen uudet tutkijat Garima Singh ja Aino Salmi, joiden tutkimus nostaa esiin kriittisiä kysymyksiä algoritmeista, rakenteellisista vinoumista ja siitä, miten järjestelmät voisivat paremmin ottaa huomioon ihmisten moninaisuuden.

Tutkijoiden ja toimittajien keskustelussa peräänkuulutettiin kriittisyyttä teknologiajournalismiin: “Minua kiinnostaa valta, ei härpäkkeet”
Teknologiajournalismi on usein sensaatiohakuista ja keskittyy joko hurjiin lupauksiin tai uhkakuviin. Tässä blogissa käydään läpi "Mikä mättää teknologiajournalismissa?" -tilaisuuden antia ja pohditaan, miten parantaa teknologiajournalismia niin, ettei se jää yritysten markkinointipuheiden varaan.

Tekoälysääntelyn käänne? Poliittisen keskustelun muutos herättää kysymyksiä EU:n linjasta
Kukaan, joka seurasi Pariisissa helmikuussa 2025 järjestettyä tekoälyhuippukokousta, ei voinut olla huomaamatta muutosta globaaissa ja erityisesti eurooppalaisessa keskustelussa koskien tekoälyn sääntelyä. Johannes Mikkonen pohtii blogissaan, onko EU kääntämässä kelkkaansa sääntelyn suhteen.

Kaiken takana on piilossa – näkökulmia digitaaliseen infrastruktuuriin
Joonas Aitonurmi tutkii väitöskirjassaan julkisen digitaalisen infrastruktuurin rakentumista ja arvoa. Hän kerää aineistoaan työpajoissa DEDA-työkalun avulla. Työpajat ja DEDAn osallistujille esittämät kysymykset auttavat valaisemaan infrastruktuureihin liittyviä piilossa olevia sosiaalisia käytäntöjä ja rakenteita. Nämä käytännöt ja rakenteet tekevät digitaaliset järjestelmät mahdollisiksi, mutta jäävät usein huomaamatta, kun keskitytään pelkkään teknologiaan.

Digitaalinen valvonta ja vakuutus paimentajana
Algoritmien mullistaessa koko elämäntapaa niiltä on toivottu murroksellisuutta myös vakuutusalalla: olisiko mahdollista ennakoida entistä paremmin erilaisia onnettomuuksia ja niiden kustannuksia? Turo-Kimmo Lehtonen kirjoittaa, miten algoritmien ja valvovan vallan suhde vaikuttaa tähän kysymykseen vastaamiseen.

Luottamus algoritmien aikana – keskusteluja SHIELD-päivässä 23.1.2025
Luottamusta on tutkittu eri tieteenalojen näkökulmista ja luottamuksen käsitteelle löytyy kymmeniä määritelmiä. Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman turvallisuutta ja algoritmeja käsittelevän SHIELD-ohjelman luottamusta käsittelevä seminaari toi yhteen monitieteiset tutkimusryhmät. Päivään osallistui tutkijoita filosofiasta, kognitiivisesta psykologiasta, sosiaalipsykologiasta, sosiologiasta, valtiotieteistä, tietojärjestelmätieteistä, tietojohtamisesta, data-analytiikasta ja juridiikasta.

Datakeskuksissa on eroja – REPAIR järjestää kolme datakeskustyöpajaa maaliskuussa
Datakeskukset ovat tekoälyn, pilvipalveluiden ja muun teknologisen kehityksen perusta. Mitä datakeskukset tekevät yksittäisille kunnille ja koko Suomelle? Ja toisaalta mitä kunnat ja Suomi tekevät datakeskuksille?
Repair-hankkeessa yritämme ymmärtää, mikä datakeskuksissa tuottaa arvoa paikallisesti ja kansallisesti – ja toisaalta mikä ei. Järjestämme keväällä 2025 aiheesta työpajoja. Tavoitteena on, että niiden jälkeen pystymme tuomaan tähän keskusteluun tarvittavaa konkretiaa.

Kybervakuuttaminen – kun digitaalinen infrastruktuuri murtuu
Digitalisoituminen on tuottanut elämänmuotoomme uudenlaista haavoittuvuutta: datan omistamiseen, tuottamiseen, siirtämiseen ja varastoimiseen liittyy uhkia. Koneet ja yhteydet voivat hajota. Tätäkin merkittävämpänä ongelmana nähdään kuitenkin suoranainen rikollinen toiminta. Kun tietoja kaapataan kiristämistarkoituksessa tai yhteyksiä vaurioitetaan poliittisista syistä, sekä omaisuus että henkilötiedot ovat vaarassa. Puhutaan kyberriskistä. Sitä vastaan suojautumista finanssialan tarjoamin keinoin nimitetään puolestaan kybervakuuttamiseksi.

Digital Anthropology Meets China - Insights from Professor Daniel Miller’s Book Talk on February 12th
In his February 12th Book Talk, professor Daniel Miller explored the themes of his latest work, “Understanding China through Digital Anthropology”. The discussion highlighted how digital media shapes social, cultural, and personal dynamics in contemporary China, providing a unique anthropological perspective on a rapidly evolving society.

“Systems are broken – and so are their stories” – REPAIR Scholarly Talk with Associate Professor Alison Powell on 29.1.
On Wednesday January 29th, we had the pleasure of hosting our first REPAIR Scholarly Talk of the year, featuring Associate Professor Alison Powell from the London School of Economics and Political Science. The event also features discussions led by Yana Boeva from the University of Stuttgart and Santeri Räisänen from the University of Helsinki.

Onko DeepSeek murtuma suomalaisten paikkakuntien tulevaisuusvisioissa?
Maailman teknologiapiirit ja pääomamarkkinat ovat kohisseet kiinalaisen startup-yrityksen DeepSeekin julkaisemasta tekoälymallista. Sanna Vellava ja Johannes Mikkonen kirjoittavat mitä ennakoitua tehokkaammat tekoälymallit mahdollisesti tarkoittavat Suomelle, jossa on käynnissä ennennäkemätön datakeskusbuumi?Kuinka kestävä on tulevaisuusvisio, joka perustuu laskentatehon ja datakeskusten määrän räjähdysmäiseen kasvuun?

Syrjivät algoritmit nakertavat luottamusta Pohjolan hyvinvointivaltioissa – on aika unohtaa keppi ja panostaa tukeen
Viimeisten muutaman viikon aikana selvitykset niin Ruotsista kuin Tanskasta ovat tuoneet esiin syrjivien algoritmien käytön sosiaalipalveluissa. Professori Minna van Gerven kirjoittaa että on vastaavat tapaukset nakertavat luottamusta hyvinvointivaltioon ja olisi aika siirtyvä kepistä tukeen.
Kuka korjaa rikkinäisen tietojärjestelmän? Ajatuksia Apotista, oikeudesta ja rikkoumista.
Apotti-tietojärjestelmän osalta näyttää olevan meneillään köydenveto siitä, missä siihen liittyviä epätyytyväisyyksiä tulisi korjata. Tutkija Jenni Hakkarainen pohtii blogissaan, missä määrin tietojärjestelmän käytettävyyden kuuluisi olla oikeudellinen ongelma, ja onko oikeudella mitään annettavaa tietojärjestelmien käytettävyydelle.
Tekoäly on paikallaan avustajana
Helsingin Sanomat uutisoi lastensuojelun ammattilaisille suunnitellusta tekoälysovelluksesta, jonka olisi tarkoitus tuottaa kirjallisia selvityksiä sosiaalityöntekijöiden puolesta. Tutkijatohtori Tuukka Lehtiniemi puntaroi uutista ajantasaisen tutkimustiedon valossa.

DEDA-työkalu rakentavan erimielisyyden harjoittajana
Hanna Myllyniemi pohtii blogissaan, voiko monialaisessa yhteistyössä tarvittavia keskustelutaitoja harjoitella, ja miten DEDA voi olla tässä tukena.

Dismantling public values, one data center at the time
Are the Nordic states too reliant on tech giants to sustain the critical communication infrastructures of the welfare state? This was the question that gathered Nordic government officials, policy makers, media industry and scholars last week in Stockholm. The discussion exposed how the Nordic states are letting go of values and infrastructure resources that are dear to the welfare state – from shared access to public resources to democratic values and universal access to communication and electricity – while intensifying digitalization and dependencies on Silicon Valley companies.

Insights from REPAIR’s workshop on trust and AI
REPAIR organized a workshop to discuss trust and AI in Finland next to FINT2023 conference, held in LUT University. The topics of the workshop varied from AI’s effects on trust to philosophical accounts of trust and AI in software engineering and regulation of AI.

Apotti kertoo dataistuvan työn murtumista
Potilastietojärjestelmä Apotin käyttöönotto Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on seurannut yleisempää kehitystä, jonka tavoitteena on hallinnoida ja standardoida asiantuntijatyötä. Kuuntelimme maaliskuussa 2023 lääkäreitä Duodecimin ja REPAIR-hankkeen järjestämissä työpajoissa.

Tekoäly lasten asialla
Lastensuojelu on osoittautunut houkuttelevaksi sovelluskohteeksi tekoälypohjaiselle ennakoivalle analytiikalle. Tuukka Lehtiniemi pohtii tekstissään, miten kehittää tekoälyä lastensuojelun omista lähtökohdista.

What if it doesn't go wrong when prisoners train AI?
Wired recently published the story ”These prisoners are training AI” on data labor in Finnish prisons. The unconventional data labor arrangement is also one of REPAIR’s ongoing case studies.