Digitaalisen yhteiskunnan korjausopas
REPAIR -korjausopas käsittelee algoritmisten järjestelmien murtumia. Oppaassa tarkastellaan kuuden tutkimustapauksen ja kahden toimintamallin avulla murtumien vaikutuksia, niiden korjaustyötä sekä mahdollisuuksia oppia niistä.
Algoritmiset järjestelmät voivat parhaimmillaan yhdistää ihmisten ja koneiden vahvuuksia sekä edistää tehokkuutta, palveluiden laatua ja yhdenvertaisuutta. Kyse ei kuitenkaan ole vain teknologiasta, vaan laajemmasta vuorovaikutuksesta ihmisten, lainsäädännön ja päätöksenteon välillä, mikä tekee näistä järjestelmistä alttiita murtumille.
Murtumilla tarkoitamme haurautta, toimimattomuutta tai jännitteitä, joissa teknologioiden moniulotteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja ihmisten toimintaan tulevat esiin. Murtumat tulevat näkyviin erilaisina epäonnistumisina aina syrjivistä algoritmeista valheellista informaatiota levittäviin suosittelujärjestelmiin ja lopahtaneisiin tekoälyhankkeisiin. Teknologiahankkeiden liialliset lupaukset ovat myös yhdenlainen murtuma.
Korjausopeilla kohti harkitumpia järjestelmiä
Digitaalisen yhteiskunnan korjausopas kokoaa yhteen REPAIR-hankkeen tutkimustapauksia algoritmisten systeemien murtumista ja korjauksista sekä muodostaa tapauksista korjausoppeja järjestelmien kehittäjille, tilaajille sekä poliittisille päättäjille.
Käsittelemme seuraavia murtumia tutkimustapausten kautta:
1. Murtuma työn tukemisessa
Tapaus: Lastensuojelu
2. Murtuma päätöksenteossa
Tapaus: Sosiaaliturva
3. Murtuma ammatti-identiteetissä
Tapaus: Apotti
4. Geopoliittiset muutokset murtuman aiheuttajana
Tapaus: Datakeskus
5. Murtumat valtasuhteissa
Tapaus: Koronavilkku
6. Tekoälyn kouluttaminen murtumien ehkäisijänä
Tapaus: Vankila
Lisäksi korjausopas esittelee kahta toimintamallia murtumien ehkäisemiseksi:
Kompleksisten ongelmien ratkaiseminen monialaisesti - FET-yhteistyömalli
Tuki murtumien ennaltaehkäisemiseksi: DEDA-työkalu
Tutkimustapausten avulla olemme tunnistaneet korjausoppeja, joiden kautta päästään kohti harkitumpia algoritmisia järjestelmiä.
Opas on tarkoitettu erityisesti järjestelmiä kehittäville ja tilaaville julkisille organisaatioille, mutta se tarjoaa tärkeitä oppeja myös poliittisille päättäjille. Opasta voi käyttää sen pohtimiseen, miten yhdenvertaisuuden, avoimuuden tai luottamuksen kysymykset kytkeytyvät teknologian kehitykseen. Korjausopit korostavat, että vaikka murtuma voi olla ongelma, se voi samaan aikaan olla myös tilaisuus oppia ja kehittyä.
Korjausopas on luettavissa kokonaisuudessaan:
🔗 REPAIR - Digitaalisen yhteiskunnan korjausopas
Mikäli olet kiinnostunut oppaan fyysisestä painoksesta, ota yhteyttä osoitteeseen johannes.mikkonen[at]demoshelsinki.fi