

Hyvät hallitusneuvottelijat: tarvitsemme tarkempaa puhetta teknologiasta
Keskustelu teknologiasta ja digitalisaatiosta on samaan aikaan sekä suurieleistä ja abstraktia että teknistä ja epäpoliittista. Puolihuolimattomat heitot, joiden mukaan “kaikki muuttuu” ja “Suomen on noustava tekoälyn voittajaksi” eivät avaa tilannetta sen enempää kuin vaikeaselkoinen puhe EU:n tekoälyasetuksesta, digipalvelusäädöksestä ja muista lainsäädäntöuudistuksista.

Verkostomaisessa yhteistyössä digitaalinen ja inhimillinen ovat erottamaton parivaljakko
Koronapandemian vaikutuksia yhteiskunnallisesta ja inhimillisestä näkökulmasta käsittelevä teos Koronapandemia, työ ja yhteiskunta. Muuttuiko Suomi? (toim. Anne Mäkikangas ja Pasi Pyöriä) ilmestyi keväällä 2023. REPAIR-hankkeessa mukana olevat nuorempi tutkija Tuuli Toivikko (LUT) ja professori Kirsimarja Blomqvist (LUT) kirjoittivat teokseen luvun yhdessä emeritusprofessori Matti Vartiaisen (Aalto) ja väitöskirjatutkija Niina Salon (LUT) kanssa. Tässä blogissa Toivikko ja Blomqvist käsittelevät kirjalukunsa pohjalta ihmisen ja teknologian yhteensovittamista sosiomateriaalisesta näkökulmasta.

Digitalisaatio ja demokratia: Automaatiovaihteella kohti yhdenvertaisuutta?
Digitalisaatiota on edistetty nopeaa tahtia julkisella sektorilla. Sen uskotaan lisäävän viranomaistoiminnan tehokkuutta, mutta myös parantavan palvelujen laatua sekä yhdenvertaisuuden toteutumista harvaanasutussa maassa, kuten Suomessa.

Algoritmisten murtumien jäljillä
Mitä ovat algoritmisten järjestelmien murtumat? Mistä ne johtuvat ja mikä niissä on erityistä tai uhkaavaa?

Miksi digitalisaatio ja datatalous eivät politisoidu? Podcast datakapitalismi-keskustelutilaisuudesta Timo Harakan kanssa
“Hakaniemen torilla seisoessa ei kovinkaan moni tule keskustelemaan datataloudesta ja datakapitalismista” – podcast keskustelutilaisuudesta liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan kanssa nyt julki!

Antropologinen tulevaisuustutkimus ei karta epävarmuuksia
Epävarmuus on tulevaisuuden väistämätön piirre ja tätä epävarmuutta lievittää asiantuntijoiden armeija. Konsultit laativat tulevaisuusskenaarioita ja riskiarvioita. Algoritmiosaajat rakentavat malleja, jotta maailma olisi ennustettavampi.

Mistä REPAIR-hankkeessa on kyse?
”Tutkimuksemme taustana on laajempi yhteiskunnallinen murtuma, joka liittyy siihen, ettei teknologian sosioteknistä luonnetta tunnisteta riittävästi, kun automaattista päätöksentekoa ja tekoälyä koskevia aloitteita viedään eteenpäin,” sanoo konsortion johtaja, professori Minna Ruckenstein.